Volleybaltalent Ayhan droomt van oranje

‘Mijn droom is voor het Nederlands team te spelen. Daarom wil ik steeds beter worden.’ Ayhan Can Firat (13), ooit via de Schoolsportvereniging begonnen met volleybal, streeft naar het hoogst bereikbare. De jeugdspeler uit Rotterdam is goed op weg: In het voorjaar van 2020 werd Ayhan geselecteerd voor de Pre Jeugd Oranje. 

Al in groep 3 startte Ayhan Firat met volleybal bij volleybalvereniging Hou Stand, aangesloten bij Schoolsportvereniging Schiemond. ‘Ik ben in aanraking gekomen met volleybal doordat mijn moeder volleybalde bij een uur voor ouders in de gymzaal van OBS de Boog. Ik ging kijken en speelde hier met de bal. Dit vond ik zo leuk en ben toen gaan trainen bij het uur van de schoolsportvereniging.’ 

Buiten 

Waar andere jongens buiten voetbalden, liep Ayhan met een volleybal en leerde hij vrienden op straat hoe je moest spelen. ‘Volleybal vind ik leuk vanwege het aanvallen, verdedigen en de vele balcontacten. Tijdens de training in de gymzaal merkte ik dat ik ook wedstrijden wilde gaan spelen en ging ik ook trainen op de club.’ 

Fusion volleybal

‘De stap naar de verenigingslocatie was een goede keus en wedstrijden spelen zorgde ervoor dat ik nog beter wilde worden. Toen ik gevraagd werd om bij Fusion Rotterdam te komen volleyballen was dat een volgende stap voor mij. Ik ben ook extra gaan trainen om nog beter te worden.’ 

Dromen 

Momenteel speelt Ayhan bij Inter Rijswijk en traint hij wekelijks op vrijdag bij de Pre-jeugd Oranje in Papendal. Dit is de eerste lichting van de nationale teams. Momenteel zijn ze in training voor de EK-kwalificatie van Oranje in Duitsland. De weg is nog lang maar Ayhan droomt ervan om uit te komen voor het Nederlands mannenteam en deel te nemen aan een groot toernooi. 

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door SSV-coördinator Jeroen de Wit. Wil je meer lezen over Ayhan? Lees hier het artikel van Rotterdam Topsport.