Leo en Kurt realiseren hun droom: van pleintjes in de wijk naar het spelen van echte competitiewedstrijden

In 2015 lanceren gymleraar Leo Foussom en tennisleraar Kurt Willems een ambitieus schoolproject bij basisschool De Kameleon (Carnisse). Hun doel is duidelijk: ze willen, nu de lokale tennisclub verdwenen is, de jeugd in de wijk actief kennis laten maken met tennis. En met succes.

Het is negen jaar geleden als Willems besluit dat hij zich wil inzetten om de ook de minderbedeelde kinderen uit Charlois een kans te geven om te tennissen. De Rotterdammer begint daarom met het geven van wekelijkse lessen. De middelen zijn beperkt, de liefde voor de sport des te groter. Deze lessen groeien al snel uit tot een serieuze tennisgroep, merkt Willems op. “Ieder jaar legden we contact met de Krajicek Foundation om de kinderen een toernooi te laten spelen tegen andere leeftijdsgenoten. Dankzij de samenwerking met de Krajicek Foundation konden we hiervoor de Rotterdamse pleintjes en courts benutten.”

Leraren Leo Foussom (l) en Kurt Willems (r).

Schoolsportvereniging

Het tennisproject van Foussom en Willems blijkt zo succesvol dat de groep steeds verder groeit. De groep groeit zelfs zo snel dat aansluiten bij Play Fit en later – in 2020 – bij de Schoolsportvereniging (SSV) van Carnisse en Pendrecht. Dit is een noodzakelijke stap om te blijven groeien en de kinderen de reële kans te geven om hun spelniveau te verbeteren. Door aan de sluiten bij de Schoolsportvereniging krijgen bovendien ook andere kinderen uit de wijk de kans om te tennissen. Foussom: “Na een jaar onder de naam van Play Fit te hebben meegedaan bij de SSV, besloten we om een eigen tennisschool op te richten onder de naam Sport Fit en Health (SFH). We bleken er namelijk dezelfde visie op na te houden: tennis benutten voor de brede ontwikkeling van het kind, waarbij sport zowel doel als middel is. Kinderen leren zo bij SFH dat ieder kind gelijk is, hoe ze moeten samenwerken, maar ook dat opkomen voor hun eigen punten belangrijk is.”

Het vertrouwen en plezier dat de kinderen opdoen, zijn een mooie beloning voor het werk van de afgelopen jaren.

Leo Foussom

Competitie

De schoolsporttoernooien van het Sportbedrijf Rotterdam bewijzen dat de juiste koers is ingezet. Steeds meer kinderen winnen deze toernooien en laten zien over een goed tennisniveau te beschikken, merkt het duo op. Voor Foussom en Willems is het dan ook vanzelfsprekend dat ze naast de gymzalen ook op zoek gaan naar een tennisvereniging met officiële banen. “Om competitie te mogen tennissen moet je namelijk een locatie hebben waar de thuiswedstrijden gespeeld kunnen worden,” zegt Willems.

In 2023 begint SFH met 9 leden in de najaarscompetitie bij LTC Hoogvliet. Tijdens de voorjaarscompetitie zijn er momenteel maar liefst 22 kinderen die wekelijks regionale competitiewedstrijden spelen. De docenten zien de kinderen met elke wedstrijd groeien. Foussom hierover: “Het vertrouwen en plezier dat de kinderen opdoen, zijn een mooie beloning voor het werk van de afgelopen jaren.”