Aslihan is topscorer én kampioen met voetbal

Aslihan Toptas (12) startte 5 jaar geleden via de schoolsportvereniging (SSV) met voetbal. Ze ontwikkelde ze zich zo snel dat ze door de Feyenoord Academy werd gevraagd om als 9-jarig meisje in de ‘onder 13’ te spelen. Aslihan speelt nu in de hoofdklasse bij VV Smitshoek MO13-1 regelmatig bij de KNVB. 

‘Ik voetbalde vroeger al veel op straat met mijn grote neef Rudjan. Hij zorgde ervoor dat ik op jonge leeftijd in aanraking kwam met een bal. Daarna heb ik die bal nooit meer losgelaten en iedere minuut dat ik even kon voetballen ging ik naar buiten om te oefenen.’ 

Voetbal 

‘Via Schoolsportvereniging Feijenoord ging ik op voetbal, want ik wilde beter worden dan alle andere kinderen in mijn klas’, antwoordt Aslihan op de vraag waarom ze toen lid werd van TPP Feyenoord (nu Feyenoord Futsal red.). De proeftrainingen aan het begin van het schooljaar maakten haar enthousiast. Haar ouders hebben zelf niet gevoetbald, maar steunen haar volledig en brengen haar overal naartoe. 

Lager niveau 

Na een seizoen bij TPP Feyenoord werd ze gevraagd om te gaan spelen bij Feyenoord MO13-1. ‘Dit was voor mij een heel leerzaam jaar met goede trainsters, alleen was ik nog maar negen jaar. Fysiek was het nog te moeilijk. Ik moest een stapje terug naar een iets lager niveau. Toen ben ik naar VV Smitshoek gegaan, waar ik nu nog steeds voetbal voor het tweede jaar in de MO13-1.’ 

Topscorer 

Vorig seizoen is Aslihan kampioen geworden met de MO13-1 van Smitshoek. Haar goede prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven, want ze is hierdoor geselecteerd voor de KNVB. Dit seizoen gaat het wederom goed met Aslihan, die aangeeft ook nu weer topscorer te zijn van haar elftal. Haar grote voorbeeld is Lieke Martens, die net als zij makkelijk kan scoren en goede acties kan maken. Om beter te worden oefent Aslihan niet alleen iedere dag, maar gaat ze vaak met haar vader naar wedstrijden van Feyenoord. ‘Ik hoop uiteindelijk ook profvoetbalster te worden en ooit bij Barcelona en de Oranjeleeuwinnen te mogen spelen.’ 

Positieve invloed 

Dat Aslihan via de Schoolsportvereniging bij een voetbalvereniging kwam heeft niet alleen positieve invloed gehad op het veld, maar ook daarbuiten. Het gedrag van Aslihan is de afgelopen jaren absoluut veranderd. Ze was vaak boos en vond het lastig om hiermee om te gaan. Dit is door het voetballen helemaal omgeslagen. ‘Tegenwoordig word ik niet zo snel meer boos en kan ik beter omgaan met onterechte beslissingen.’ Door het sporten zit Aslihan beter in haar vel en dit heeft ook invloed op haar schoolprestaties. Ze is op alle vakken vooruit gegaan en gaat volgend schooljaar naar het VMBO. 

Dit verhaal is geschreven door Mike Jonk, SSV-coördinator van Lekker Fit! in Feijenoord. Mike is docent lichamelijke opvoeding op basisschool De Wissel en sportcoach. Met _Mega Training_ verzorgt hij onder meer de lessen multisport in de wijk Feijenoord. Lees hier een interview met Mike op het platform Gezond010.