Schaken blijkt goed voor de schoolprestaties van leerlingen. Dat blijkt uit een nieuwe meerjarige studie onder 1200 kinderen in Alabama (VS). Dat een positief verband bestaat tussen deze denksport en schoolprestaties was al eerder aangetoond, maar dit is één van de eerste onderzoeken die zo grootschalig en langdurig werd gedaan.

Vooral de jongere kinderen, die meerdere uren per week schaakten, scoorden beter op vaardigheden als kritisch en strategisch denken, problemen oplossen en betrokkenheid.

Via de Schoolsportvereniging kunnen basisscholieren ook kennismaken met schaken. Schaakvereniging IJsselmonde en De Koddige Koning bieden de lessen aan. Wie de sport ook eens wil proberen kan zich aanmelden via deze link.

Lees hier meer over het onderzoek uit de VS.